Приміська ЗОШ І-ІІІ ступенів


Меню сайту
Банер
Національна гаряча лінія Національна гаряча лінія
Категорії розділу
Відкриті уроки [0]
Відкриті уроки початкової школи
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 65
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Березень » 11 » Масляна
09.33.57
Масляна

Масляна

   Останній тиждень перед Великим Великоднім постом в Україні називають Масляною.  2020 року  це свято почалося в понеділок 24 лютого і тривало воно цілий тиждень до 1 березня.

   Наші предки вірили: піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та накликати Весну. Згодом з’явилось спрощене розуміння цього обряду-Зима зустрічається з Весною. А в дійсності, розпочинається нове коло в природі.

Прийшла масляна –
Прийшла з млинцями.
Пригощу смачненько
Нас із вами.
Млинці пече круглі
До сметани,
Щоб сонцю радіти могли
Ми з вами.
Пригощайтесь діточки,
Тата й мами.
Зустрічайте весну-красну
Разом з нами.

   Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

   Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Масниця – це перехід від Зими до Весни.

                                                               Частування

   Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум’яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.

   Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління. У кожної газдині були свої фірмові інгредієнти, але в основному, млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, гарбуз або картоплю.

Традиційні розваги

   У стародавні часи це свято не обходилося без катань на конях, а молоді хлопці старалися спеціально до Масниці обзавестися саньми і прокатати молодих дівчат.

   Іншою поширеною розвагою було катання на санках з гір. Веселі спуски з поворотами і падіннями користувалися великою популярністю у молоді.

   Діти та підлітки щодуху каталися на прикрашених гойдалках. 

   Ближче до вечора традиційно розпалювалося велике багаття, на якому згоряло солом’яне опудало зими, що йде; до цього його весь день возили по вулицях. Опудало встановлювали в центрі багаття, всіляко жартували над ним і лаяли його. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями і танцями.

   Цього дня у нашій школі відбулося свято Масляної з іграми та конкурсами, після яких відбулося традиційне спалювання солом'яного опудала зими. В кінці свята всі учасники взяли участь у ярмарці, де кожен міг посмакувати солодощами та смаколиками. 

  Дякуємо всім батькам та учням, які прийняли участь у цих заходах!!!!

 

Переглядів: 48 | Додав: school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту